De AEX-index in Amsterdam stond een uur voor het slot 1,7 procent lager op 279,11 punten. De Amsterdamse hoofdindex leverde daarmee in de afgelopen 3 maanden bijna 18 procent aan waarde in. De MidKap-index verloor 1,9 procent tot 464,55 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen daalden de beurzen tot 2,6 procent.

In New York stonden de beurzen een uur na opening tot 1,3 procent lager. In de Verenigde Staten bleek dat de persoonlijke inkomens in augustus onverwacht zijn afgenomen. Het is de eerste daling van de inkomens in bijna 2 jaar. De consumentenbestedingen bleven in augustus onveranderd ten opzichte van een maand eerder.

Macrocijfers

In Europa werd de stemming gedrukt door tegenvallende macrocijfers. In Duitsland bleek dat de omzet van de detailhandel in augustus met 2,9 procent is afgenomen. Dat is de grootste daling op maandbasis sinds mei 2007. Economen hadden een veel kleinere afname verwacht.

Ook liep de inflatie in de eurozone in september onverwacht sterk op tot 3 procent. De werkloosheid in de euroregio bleef in augustus onveranderd op 10 procent. Eerder op de dag werden al zwakke cijfers over de industriële productie in Japan en China naar buiten gebracht.

Grootste verliezer

In Amsterdam was roestvrijstaalproducent Aperam de grootste verliezer in de AEX met een min van 7,3 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een verlies van 6,5 procent.

Pakketbezorger TNT Express verloor bijna 5 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Telecombedrijf KPN was de enige stijger in de AEX met een winst van 0,7 procent.

USG People

In de MidKap was uitzender USG People de grootste daler met een min van 5,9 procent. Heijmans was met een plus van 2,4 procent de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen. Het bouwbedrijf sleept samen met Boskalis en VolkerWessels waarschijnlijk de opdracht voor het snelwegproject A4 Delft-Schiedam binnen.

Verzekeraar Delta Lloyd kondigde aan zijn Duitse activiteiten te willen verkopen aan de Japanse financiële dienstverlener Nomura Holdings. Analisten van RaboSecurities verwachten echter dat de voorgenomen verkoop niet doorgaat bij ongewijzigde marktcondities. Het aandeel steeg 0,7 procent.

De euro stond stevig onder druk en daalde tot 1,3430 dollar, tegen 1,3635 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 80,80 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 102,95 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl